пʼятницю, 6 листопада 2020 р.

Хвилинка - цікавинка для допитливих "Цікаві факти про льон"

Льон унікальна рослина! На протязі багатьох віків він використовується без шкоди навколишньому середовищу.
Протягом тисячоліть з льону робили як найтонший батист і брюссельські і вологодські мережива і одночасно грубий одяг і вітрила.
Папір, виготовлений із льону, дуже міцний і хрусткий. Саме тому в багатьох країнах, зокрема у США, льон - один із компонентів паперу, з якого виготовляють грошові купюри.
Вважають, наприклад, що в приміщеннях із лляними шпалерами завдяки зниженню напруженості полів статичної електрики утворюється особливий мікроклімат.
Властивості льону
Жоден продукт не володіє такою повітропроникністю як льон. Його вважають кращим "дихаючим" продуктом. Окрім того, льон здатен відводити тепло та вологу. В спекотну погоду у людини в одязі з льону температура біля шкіри на 3-4 градуси нижче, ніж в одязі з бавовняних або шовкових тканин. Лляні волокна не утворюють зарядів статичної електрики, мають антисептичні й гіпоалергенні властивості.
Льон широко застосовується в медицині
Свого часу вчені зробили дивовижне відкриття: клітини людини здатні без залишку розчиняти клітини льону. Тож лляна нитка – єдиний у хірургії шовний матеріал, що не потребує подальшого зняття швів.
Сьогодні в провідних клініках світу лікарі вдягнені у лляні халати й очіпки; операційні та палати реабілітації повністю опоряджуються льоном. Лляна олія використовується при лікування раку та для очищення організму від радіонуклідів, а сам по собі льон здатний дезактивувати заражений радіацією ґрунт. Льон наділений винятковою здатністю в декілька разів знижувати рівень радіації. Лляне волокно вдвічі послаблює гамма-випромінювання, захищає від сонячної радіації, гасить електромагнітні хвилі від побутової та промислової техніки. Льон не боїться рослинних захворювань і комах-шкідників.
Вченими доведено, що використання льняного одягу попереджає ряд захворювань, бо льон має рідкісні бактеріологічні властивості - ні бактерії, ні грибки на ньому не приживаються.
Біофотони – подарунок сонця
Льон активне джерело біофотонів. Вчені дослідили, що з усіх живих організмів випромінюється світло у вигляді біофотонів, які беруть енергію від сонця.
Біофотони випромінюють хвилі довжиною 5-25 мікрон, які позитивно діють на людський організм, не викликаючи побічних ефектів. Ці хвилі проникають на глибину 3-5 см, викликаючи високочастотні амплітудні коливання в кровоносних судинах та в молекулах води в організмі. Завдяки природнім процесам фотосинтезу льон зберігає в собі сонячну енергію і виділяє у вигляді біофотонів.

 

2 коментарі: